Índex de continguts
Realitzar un manteniment tècnic i preventiu bàsic no és complicat i ho pot fer tothom amb un mínim de coneixements del seu WordPress.
És molt important fer un manteniment tècnic i preventiu regularment a la pàgina web, per veure com està tot i si cal aplicar alguna millora, actualitzar un connector, etc, mínim s’hauria de fer un parell o tres cops al mes, en webs petites.
5 punts bàsics pel manteniment de la teva pàgina web
1. Còpies de seguretat. Millor prevenir que curar.
Les còpies de seguretat han de ser externes, fora del servidor on tenim la pàgina. Si el servidor tingués algun incident perdríem la pàgina i les còpies, per això és important fer-ho de manera externa.
Per fer-ho hi ha plugins especialitzats que ho fan de manera automàtica, que un cop configurats, guarden les còpies al núvol, Google Drive, Dropbox o similar.
Plugins per fer còpies externes i desar-les al núvol: plugin UpDraftPlus o BackWPup
2. Actualitzacions a WordPress
Estar al cas de les actualitzacions de plugins, temes i del Core de WordPress és important ja que implementen noves funcionalitats, s’eliminen errors i possibles forats de seguretat.
Hi ha dos tipus d’actualitzacions i és important saber-les diferenciar.
Actualitzacions menors: Són actualitzacions que podem fer tranquil·lament perquè no solen donar problemes. Són actualitzacions dins d’una mateixa versió, per exemple actualitzem de la versió 1.3.0 a la 1.3.1.
Actualitzacions majors: Aquestes són més complexes, suposen un canvi de versió i a vegades comporten una modificació important, és recomanable esperar uns dies a fer-la, no cal ser els primers a provar-la i revisar que tot segueix igual un cop feta. Exemple, passar de la versió 1.3.1 a la 1.4.0
3. La Base de dades
A mesura que es va construint la pàgina web, omplint-la de contingut, instal·lant plugins o provant temes, la base de dades de WordPress es va omplint de dades i registres.
Molts d’aquests registres segueixen a la base de dades encara que els continguts, plugins o temes s’hagin eliminat i tenir la base de dades molt carregada enlanteix la càrrega de la pàgina.
La velocitat de càrrega és un tema de màxim interès, pel SEO i perquè evita una tassa de rebots alta, a tenir molt en compte, sobretot en pàgines que busquen la conversió de la visita en la compra d’un producte, un servei o una subscripció.
Degut a això és important que cada cert temps es faci una neteja de la base de dades per eliminar aquests registres innecessaris.
4. La importància del temps de càrrega. WPO
La WPO (Web Perfomance Optimization) és ara per ara, de vital importància per posicionar la web en un buscador.
Però, què és la WPO?
En un llenguatge proper, definiríem la WPO com la capacitat que té una pàgina web per mostrar tot el seu contingut en el menor temps possible.
Per tant, quan parlem de WPO parlem d’optimitzar cada una de les pàgines que formen la nostra web perquè es mostrin més ràpidament.
I per què és tan important la WPO?
Per diversos motius, tanmateix tot gira entorn de l’experiència d’usuari.
Google és l’eina més utilitzada a escala mundial per la cerca de contingut i una de les coses que més valora a l’hora de puntuar una web és la seva velocitat de càrrega. Per tant, si tenim una pàgina que carrega de pressa, Google la mostrarà per sobre de la resta i en posicions molt beneficioses per captar visites. En canvi, si la velocitat de càrrega és lenta, perjudicarà el seu posicionament al cercador.
Vivim en un món cada vegada més frenètic, on la immediatesa esdevé un punt clau per l’usuari que ho vol tot per ara mateix. Una pàgina que triga a carregar i fa esperar l’usuari, encara que siguin pocs segons, acaba tancada sense haver ni llegit ni comprat ni realitzat cap interacció. I la falta d’interacció per part de l’usuari, augmenta el percentatge de rebots, dada que a Google tampoc li agrada gens i pot penalitzar.
Quins factors hem de tenir en compte a l’hora d’optimitzar la velocitat de càrrega de la web?
La tria del servei de hosting és un punt clau, valorar punts com l’espai d’emmagatzematge disponible, la quantitat de memòria RAM, el tipus de disc ofert, molt millor si fan servir SSD, o el límit de tràfic que poden suportar, són factors que hem de tenir molt en compte. Si realment volem obtenir bons resultats amb la nostra pàgina web, saber triar un bon servei hosting és de vital importància.
Tenir activada la memòria caché, és una tècnica que ajuda a carregar la pàgina més ràpidament.
L’optimització de codi també ajuda a carregar la pàgina més ràpidament. Mirar de només carregar el codi necessari, sobretot codi CSS i JavaScripts que porten molts plugins i que es carreguen sempre encara que no s’utilitzin. També és important minificar el codi, treure els espais en blanc, sangries o bytes innecessaris.
També cal vigilar molt amb el pes de les imatges i vídeos, pensem que el pes màxim d’una imatge no hauria de superar els 100Kb, i els vídeos millor allotjar-los en servidors externs, ja que solen ocupar molt espai.
No sobrecarregar la web de plugins o mòduls, i instal·lar només els necessaris, perquè alenteixen molt la velocitat de la pàgina.
Per últim valorar l’ús d’un CDN, acabaria d’ajudar-nos a tenir una pàgina més ràpida. Els CDN permeten disposar dels recursos de la web des d’altres servidors allotjats en localitzacions internacionals, pel que reduixen el temps de resposta.
Eines útils per comprovar la velocitat de càrrega de la web.
GTmetrix és una eina online que et valora la velocitat de càrrega de la teva web tenint en comptes varis paràmetres i t’indica els punts dèvils del lloc per poder millorar-los.
Ésta es la herramienta oficial de Google para realizar test de velocidad online.
Con ella, podrás medir el tiempo de carga de tu Web o blog, tanto en un ordenador de sobremesa como en un dispositivo móvil o smartphone.
Google PageSpeed Insights És l’eina oficial de Google per realitzar test de velocitat online. Podras medir el temps de càrregar de la Web a l’ordinador o al mòbil només introduint la URL.
5. Corregir enllaços trencats
Tenir enllaços trencats afecta l’experiència d’usuari i perjudica el posicionament SEO del lloc.
A mesura que anem construint, modificant i afegint contingut, s’ha d’anar comprovant que no ha quedat algun enllaç trencat i evitar errors o redireccions.
Hi ha diverses maneres de detectar-los mitjançant plugins com Broken Link Checker . O amb l’eina Screaming Frog. Una aplicació que cal instal·lar a l’ordinador, amb la versió gratuïta rastreja unes 500 URL.
Contracto el servei o ho puc fer jo sense patir xafar-ho tot?
Realitzar un manteniment tècnic i preventiu bàsic no és complicat i ho pot fer tothom amb un mínim de coneixements del seu WordPress.
Però és important entrar regularment a la pàgina per veure com està tot, mínim un cop cada 10 dies, però si parlem d’una web gran i en continuo moviment, caldrà entrar setmanalment si o si.
Per tant, si tens temps i ganes, pots fer-ho bé, però si no tens temps, o prefereixes delegar aquests temes per disposar de més temps per dedicar-te al teu negoci, millor contractar un servei que t’ho gestioni.
Contractar un servei pot ser molt beneficiós, els principals avantatges són:
- Guanyaràs temps: podràs dedicar més temps al teu negoci o a generar contingut nou per la pàgina.
- Guanyaràs tranquil·litat: treu-te problemes, si una actualització no surt com s’esperva o buscar com s’utilitza o configura un plugin.
- Assessorament: Tindràs algú a qui preguntar els teus dubtes sobre millores o canvis, això t’estalviarà temps i evitarà futurs problemes.
- Si la teva web és una part important del teu negoci i tens pressupost, contractar el servei de manteniment WordPress pot beneficiar-te.
Aqui pots veure les solucions que puc oferir-te: Manteniment web a mida