Què és un hosting i per què el necessito?

Vols una pàgina web, et comences a informar i descobreixes un cost afegit a les despeses… el servei de hosting. 

Què és, per què el necessites, que val i quins són els més recomanables, t’ho explico tot en aquest article.

Som-hi!

Què és un hosting?

El hosting és un servei on una empresa et proporciona l’espai necessari en un servidor, per guardar la teva pàgina web i aquesta pugui ser visible a internet.

Aquest servidor és un ordinador de gran capacitat, que funciona ininterrompudament. Els proveïdors del servei de hosting, venen o lloguen espais dins d’aquest servidor per tal de poder-hi allotjar les pàgines web i que aquestes, estiguin disponibles a tots aquells usuaris que les sol·liciten des d’un navegador.

Tipus de serveis que et pot donar un proveïdor de hosting

HOSTING COMPARTIT

Parlem de hosting compartit, quan un mateix servidor comparteix l’espai amb diversos clients. Cada client disposa d’un espai privat i exclusiu, però entre ells, comparteixen els recursos de CPU i RAM dins del servidor.

És la millor opció per la majoria d’usuaris. Està pensada per projectes lleugers, emprenedores i petits negocis.

També és de les opcions més econòmiques. Però cal anar amb compte i buscar un bon proveïdor, ja que alguns collen massa la capacitat de les seves màquines, que acaben amb webs amb problemes d’inestabilitat, lentitud i incapacitat per absorbir pics alts de tràfic.

HOSTING VPS

Un Hosting VPS posa a disposició del client un servidor exclusiu i privat però no com a màquina física sinó com a virtual. Disposant de recursos de CPU i RAM garantits i a mida del client.

És una opció flexible i que s’adapta a la demanda davant de necessitats puntuals, on el proveïdor pot augmentar els recursos a necessitat del client, implicant un canvi de tarifa, també.

Aquesta és una opció més especialitzada i més cara, adreçada a perfils més tècnics, ja que ens permet molta llibertat de fer i desfer al servidor, però cal saber-ne per treure-li tot el potencial.

HOSTING DEDICAT

El hosting dedicat, posa a disposició del client, tot un servidor físic exclusiu per al seu projecte. Per tant, es disposa tota la potència i recursos per la teva web. 

Està pensat per pàgines amb un consum de recursos molt alt i un nombre de visites que ja ens agradaria als mindundis, superior a les 500.000 al mes.

HOSTING CLOUD

El hosting Cloud, ofereix un servei molt flexible on els recursos del servidor s’adapten al consum de la teva pàgina, de tal manera que quan la web no tingui massa visites, se li estaran assignant pocs recursos, però quan hi hagi augment de visitants, augmentarà la potència del servidor.

És una evolució del hosting tradicional on utilitza la tecnologia del núvol i reparteix el servei a diferents màquines físiques.
Alguns proveïdors tarifen per consum, però, així i tot, és un servei més car que l’opció de hosting compartit.

Quina opció és la millor per tu?

QUIN TIPUS DE PÀGINA WEB NECESSITES?

Una pàgina informativa del teu negoci, inclús amb un petit blog, sense venda directa a través d’ella?

O una pàgina més professional, amb passarel·la de pagament per venda de productes o serveis directes al client. Amb captació de subscriptors, formularis de contacte i estratègies de marketing vinculades?

Tant en un cas com a l’altre, l’opció de servidor compartit em semblen una bona idea, sobretot pel primer cas.

En el segon cas, l’opció de hosting compartit encara és una bona opció, però cal pensar en un proveïdor de qualitat, no valen opcions econòmiques, cal buscar una bona empresa d’allotjament amb estàndards d’altes capacitats.

En aquest cas, és més important la qualitat del servei que el seu cost. Cal valorar que si la web no et dona complicacions ni incidències com caigudes del sistema o lentitud del servei, tindràs menys mals de cap i et podràs dedicar millor al teu negoci.

Tot i això, al compartir servidor i, per tant, els seus recursos, si tenim alguna “companya de servidor/veïna” que consumeix en excés, ens pot perjudicar puntualment, amb baixa velocitat de navegació o fins i tot caigudes del servei. 

De totes maneres, aquest tipus de servei compartit pot suportar fins a 100.000* visites mensuals sense problemes, una xifra molt alta, que en cas de superar, ja podríem plantejar-nos altres tipus de servei més professional.

*Xifra orientativa, tenint un WordPress ben optimitzat.

El domini

QUÈ ÉS EL DOMINI I QUINS TIPUS DE DOMINI HI HA

El domini és el nom que li donarem a la pàgina, i també s’ha de contractar

Tenim dues opcions per contractar el domini

 • Contractar-lo junt amb el paquet del hosting, que a vegades i alguns proveïdors, ens regalen el primer any. A més ens simplifica una mica la feina en estar tot junt.
 • O contractar-lo en un proveïdor diferent. En aquest cas, amb una petita configuració gens complicada, haurem d’apuntar aquest domini al proveïdor de hosting.

Les seves extensions les podem dividir en 4 grups

 • De nivell superior genèrics no patrocinats (gTLD)
 • De nivell superior geogràfics (ccTLD)
 • De nivell superior patrocinats (sTLD)
 • Els nous TLDs, extencions noves

Grup 1: De nivell superior genèrics no patrocinats (gTLD)

En aquest cas en trobem d’ús lliure com
.com
.net
.org
En principi pensat per donar servei a un tipus concret d’organitzacions, però ara ja es poden utilitzar sense cap restricció.
I també trobem els d’ús privat com .edu reservat a les institucions educatives de tot el món.

Grup 2: De nivell superior geogràfics (ccTLD)

Utilitzats per països, el seu ús pot estar restringit amb normatives del país en qüestió.
.fr per França
.pt per Portugal
.es per Espanya

Grup 3: De nivell superior patrocinats (sTLD)

En aquest grup hi tindríem exemples com:
.cat
.coop
.museum
Aquests dominis han estat patrocinats per una agència que estableix les normes que ha de tenir l’extensió.

Grup 4: Els nous TLDs, extencions noves

Aquestes extencions estan en constant moviment i en van sortint cada setmana de noves:
Ciutats (.barcelona, .paris, .london …)
Negocis (.shop…)
Sectors (.finance, .healthcare, .moda…)
Turisme (.casa, .apartments, .hotel, .travel …)
Oci (.beer, .futbol, .bar, .bike, .photo…)
Conceptuales (.soy, .rich, .gratis, .top, .news, …).

QUIN ESCOLLIR

El nom del domini és molt important per la nostra pàgina web, ens ajudarà a posicionar la pàgina a Google i ens ajudarà també a atreure els visitants, cal pensar-lo molt bé i escollir l’extensió acord al seu àmbit.

En funció del tipus de negoci, pots triar l’extensió que millor li escaigui, però econòmicament tenen preus diferents. Caldrà valorar-ho en conjunt i provar primer si està lliure.

Un .com pot estar al voltant dels 18€ – 20€ anuals en aquest moment. Per exemple.

Quan contractem un hosting, ens farà escriure el nom que li volem posar, juntament amb l’extensió triada. A continuació, ens dirà si el domini està lliure per ser contractat o cal buscar-ne un de nou.

 • elmeudomini.com
 • elmeudomini.cat
 • elmeudomini.net
 • etc

Hi ha qui contracta alguns dominis iguals amb extensions diferents, d’aquesta manera, asseguren que no hi hagi altres empreses que els adquireixen i puguin atreure part del seu públic. És una pràctica molt recomanable si es pot afrontar econòmicament o si tenim un producte molt llaminer de ser “copiat”.

Preus

Les tarifes per un servei de hosting encarat a una pàgina WordPress senzilla, es podrien trobar per uns 60 – 90 € anuals i cal sumar-hi el preu del domini d’uns 15 o 20 € anuals.

Total pagarem uns 100€ de mitjana anual pel servei.

Si volem un servei més professional, quan la pàgina ja té funcionalitats més avançades i necessitem un servei més segur i més ràpid, tal com comentàvem en el punt anterior, aquest servei ja pot estar al voltant del 100 o 120 € anuals, més el cost del domini.

La diferència no és tanta, entre un i l’altre, i a més, assegurem un bon producte i menys mals de cap.

Gairebé totes les companyies proveïdores fan descomptes importants sobre la primera contractació. Les garrotades venen el segon any.

Proveïdors

Vull parlar dels hostings amb els que he treballat i explicar el que m’hi he trobat.

En dos casos d’ells, els enllaços són patrocinats, així que si hi accedeixes i contractes, has de saber, que m’enduré una petita comissió, però tu també podràs veneficiar-te d’un descompte especial.

De proveïdors n’hi ha molts, però com et comento al principi, només comentaré sobre els que conec i treballo.

Cas 1. Pàgines web amb WordPress, informatives, petits blogs, sense passarel·les de pagament… Pàgines senzilles.

Per aquest tipus de pàgina, recomano dos servidors IONOS i CDMON si econòmicament no et pots permetre els que explicaré a continuació.

Tinc alguns clients que els tenen contractats i hi he hagut de treballar-hi, en els dos casos l’atenció a l’usuari ha estat ràpida (24h) i eficaç, en el cas de CDMON, l’atenció és en català i s’agraeix moltíssim. En comparació amb els que detallaré en el segon propòsit, aquests estan per sota en el que fa a velocitats, capacitats, panells de control i altres prestacions. Tot i tenir uns preus similars.

IONOS Enllaç no patrocinat

A dia d’avui (octubre 2022) ofereixen en un dels seus plans més econòmics:

Unes prestacions mínimes (veure web), espai per una pàgina, atenció al client… per:

108€ any + domini + iva
Primer any 12€ + iva (inclou el domini)

CDMON Enllaç no patrocinat

A dia d’avui (octubre 2022) ofereixen en un dels seus plans més econòmics:

Unes prestacions mínimes (veure web), espai per una pàgina, atenció al client en català… per:

60€ any + domini + iva

Cas 2. Pàgines web amb WordPress amb opcions més professionals, com passarel·la de pagament, captació de leads, formularis…

Per aquest tipus de pàgina, continuarem parlant de servidors compartits però amb prestacions de luxe, sobretot en velocitat i seguretat. I en aquest cas recomano qualsevol d’aquestes dues opcions:

Webempresa o SiteGround.

99€ any + domini + IVA
PRIMER ANY: 50% de descompte si contractes des d’aquest enllaç!!

 • Atenció al client excel·lent
 • Pel mateix preu podem allotjar dues pàgines web diferents.
 • 11GB d’espai a màxima velocitat
 • 50.000 visitites mensuals
 • Veure totes les prestacions a la seva pàgina web.
  Enllaç patrocinat.

155,88€ any + domini + IVA
PRIMERA CONTRACCIÓ: 76% de descompte si contractes des d’aquest enllaç!!

 • SSL inclòs
 • 10GB d’espai a màxima velocitat
 • 10.000 visitites mensuals
 • Atenció al client excel·lent
 • Altes prestacions tècniques
 • Veure totes les prestacions a la seva pàgina web.
  Enllaç patrocinat.

Conclusions

El hosting i el domini són una despesa més a afrontar si estàs pensant a tenir una pàgina web del teu negoci.

Tant si vols una web senzilla o ja més professional, els preus es mouen entre els 80 i 170 € de mitjana anuals, depenent del proveïdor, i comptant contractar un servidor compartit.

En els casos més cars, és evident que les prestacions, com la capacitat, velocitat i seguretat són molt millors que en els més econòmics.

Personalment, dono molta més importància a les prestacions que al preu, ja que una web ràpida i segura, m’ajuda a posicionar, atrau més visites,  aquestes poden navegar ràpidament i amb una bona seguretat, tot el que això m’aporta, és millor pel meu negoci. Així que sempre optaré per exemples com el de Webempresa o Siteground.

Per cert, aquesta pàgina està allotjada a Sitegroun juntament amb la web de connectats.cat.

Espero que aquesta informació t’hagi resultat útil i si tens alguna consulta, no dubtis a contactar amb mi!

Feu un comentari